Bógyógyászati vizsgálat
1135 Budapest, Jász utca 33-35.
06(1)800-9333, 06(30)633-09-61
  
Reumatoid Arthritis (RA) megértése

 A reumatoid arthritis (RA) egy krónikus, gyulladásos autoimmun betegség, ami a test több részét is érintheti, többek között a bőrt, a szemet, a tüdőt, a szívet és a vérereket. Ebben az állapotban az immunrendszer megtámadja a szervezet saját szöveteit, ami gyulladáshoz vezet, általában egyszerre több ízületet érintve, különösen a kéz, csukló és térd ízületeiben.

Tünetek

Az RA jellemzően a kisebb ízületeket támadja meg először, például az ujjakat és lábujjakat, majd toväbbterjed a csuklókra, térdekre, bokákra, könyökökre, csípőkre és vállakra. Az RA tünetei változóak és általában intermittálóak (időszakosan jelentkeznek, majd megszűnnek), fellángolásokkal és remissziókkal váltakozva. Az alábbi tünetek gyakoriak:

 • Fájdalom vagy érzékenység több ízületben.
 • Merevség, ami általában reggel és inaktivitás után rosszabb.
 • Duzzanat az érintett ízületekben.
 • Fáradtság, láz, étvágytalanság.
 • Azonos tünetek a test mindkét oldalán (például mindkét kézben vagy mindkét térdben).

Okok és kockázati tényezők

Az RA pontos okai még ismeretlenek, de a genetikai és környezeti tényezők, mint például a dohányzás és elhízás, növelhetik a betegség kialakulásának kockázatát. A betegség diagnosztizálása tünetek felülvizsgálatával, fizikai vizsgálattal, röntgenvizsgálattal és laboratóriumi tesztekkel történik.

Laboratóriumi Tesztek

 • Reumatoid Faktor (RF) és Anti-Citrullinated Protein Antibody (ACPA): Ezeket az antitesteket gyakran megtalálják az RA-ban szenvedő betegek vérében. Azonban nem minden RA-ban szenvedő betegnél mutathatók ki, és egyes egészséges embereknél is előfordulhatnak.
 • Teljes vérkép, gyulladásos markerek: A vérkép lehetővé teszi a gyulladásos folyamatok jelenlétének észlelését, például a C-reaktív protein (CRP) vagy az eritrocita süllyedési sebesség (ESR) markerek emelkedésével.
 • Anémia és más abnormális vérkép jellemzők: gyakoriak az RA-ban szenvedő betegeknél.

Kezelés

A reumatoid arthritis (RA) kezelése összetett és személyre szabott. Célja a tünetek enyhítése, a betegség progressziójának lassítása, az ízületi károsodás minimalizálása és az életminőség javítása.

 1. Gyógyszeres Kezelés

Betegségmódosító antireumatikus gyógyszerek (DMARDs): Ezek a gyógyszerek lassítják a betegség előrehaladását és segíthetnek megakadályozni az ízületi károsodást. A hagyományos DMARDs közé tartozik a metotrexát, leflunomid, hidroxiklorokin és szulfaszalazin.

Biológiai terápia: Ezek a modern gyógyszerek célzottan avatkoznak be az immunrendszer működésébe. Többféle biológiai gyógyszer létezik, amelyek különböző gyulladást okozó fehérjék, például a tumor nekrózis faktor (TNF), interleukin-1 (IL-1), interleukin-6 (IL-6) vagy B-sejt aktivitás gátlásával hatnak.

Janus kináz (JAK) inhibitorok: Ez egy újabb gyógyszercsoport, amely az immunrendszer sejtszintű szabályozását célozza meg, és szintén segíthet az ízületi gyulladás csökkentésében.

Nemszteroid gyulladáscsökkentők (NSAID-ok) és glükokortikoidok: Ezeket gyakran használják a fájdalom és a gyulladás csökkentésére, de hosszú távú folyamatos használatuk nem ajánlott.

 1. Fizioterápia és rehabilitáció

A fizioterápia segíthet javítani az ízületi mozgékonyságot, csökkenti a fájdalmat, és erősíti az izmokat. A rehabilitációs programok, beleértve a fizikai gyakorlatokat és az ergoterápiát, fontosak a betegek napi tevékenységeinek megkönnyítésében és az önellátás javításában.

 1. Életmódbeli változtatások

Fizikai aktivitás: Rendszeres testmozgás, mint a séta, úszás vagy jóga segíthet az ízületi rugalmasság fenntartásában és az általános erőnlét javításában.

Egészséges táplálkozás: Egy kiegyensúlyozott étrend, amely omega-3 zsírsavakban gazdag, hozzájárulhat az egészség javításához.

Stresszkezelés: A stresszkezelési technikák, mint a meditáció vagy a relaxációs gyakorlatok, segíthetnek csökkenteni a betegség tüneteit.

Dohányzás abbahagyása: A dohányzás súlyosbíthatja az RA-t és növelheti a gyógyszerekkel szembeni rezisztenciát.

 1. Sebészeti Beavatkozások

Bizonyos esetekben, különösen súlyos ízületi károsodás esetén, ortopéd sebészeti beavatkozásokra lehet szükség, mint az ízületi pótlás vagy szinovektómia (az ízület belsejében található gyulladt szinoviális membránt eltávolítják).

 

Feketéné Radó Barbara

dietetikus, egészségügyi tanár MSc

 

Felhasznált irodalom

Mayo Clinic. Rheumatoid arthritis. Jan. 25, 2023 Rheumatoid arthritis - Symptoms and causes - Mayo Clinic

Centers for DIsease Control and Prevention. Rheumatoid Arthritis (RA). Page last reviewed: July 27, 2020 Rheumatoid Arthritis (RA) | Arthritis | CDC

MedlinePlus. Rheumatoid Arthritis. Rheumatoid Arthritis | RA | MedlinePlus

Chauhan K, Jandu JS, Brent LH, et al. Rheumatoid Arthritis. [Updated 2023 May 25]. In: StatPearls [Internet]. Treasure Island (FL): StatPearls Publishing; 2023 Jan-. Available from: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK441999/

Kaiser Permanente. Synovectomy for Rheumatoid Arthritis. July 18, 2023 Synovectomy for Rheumatoid Arthritis | Kaiser Permanente

National Institute of Arthritis and Musculoskeletal and Skin Diseases. Rheumatoid Arthritis. Last Reviewed: November 2022 Rheumatoid Arthritis | Health Topics | NIAMS (nih.gov)