Bógyógyászati vizsgálat
1135 Budapest, Jász utca 33-35.
06(1)800-9333, 06(30)633-09-61
  
Naptejek alkalmazása, SPF értelmezése, gyermek naptejek

Mi az az SPF?

Az SPF, vagyis a Sun Protection Factor, a naptejek védelmi hatékonyságát mutató számérték. Az SPF érték azt jelzi, hogy a naptej mennyivel hosszabb ideig védik a bőrt a napégéstől, mint ha nem használnánk naptejet.

Az SPF annak mértéke, hogy egy személy mennyi ideig tartózkodhat a napon, mielőtt az UVB-sugarak égetni kezdenék a bőrt. Tegyük fel, hogy fényvédő nélkül a bőr 5 percen belül kipirosodik (bőrtípus szerint változik, hogy ki hány perc alatt ég le). Az SPF 30 elméletileg lehetővé teszi, hogy 30-szor tovább maradjunk a napon anélkül, hogy leégnénk, tehát 5x20 percig. A valóságban viszont sajnos ez nem ilyen egyszerű. Ahhoz, hogy ez az egyenlet igaz legyen, megfelelő vastagságban kellene felvinni a napfényvédőt, amit általában senki nem tesz meg.

A különbség az SPF 30-as és az SPF 50-es naptej között a védelem szintjében rejlik. Az SPF 30-as naptej körülbelül 97% védelmet nyújt az UVB sugarak ellen, míg az SPF 50-es naptej körülbelül 98%-ot. Ez azt jelenti, hogy az SPF 50-es naptej csak minimálisan nyújt nagyobb védelmet az SPF 30-asnál. Tehát az SPF 50-es naptej nem jelenti azt, hogy majdnem kétszer annyi védelmet nyújt, mint az SPF 30-as naptej, csak egy kicsivel hatékonyabb az erősebb UVB sugarzás ellen.

Az SPF érték a naptej hatékonyságát az UVB sugarak ellen mutatja, amelyek a legfőbb felelősei a napégésnek és a bőrrák egyes típusainak kialakulásának. Az UVA sugarak elleni hatékonyságának mértékéről legtöbbször nem adnak információt.

Fontos azonban megjegyezni, hogy semmilyen naptej sem nyújt 100% védelmet az UV sugarak ellen.

Az SPF 30-as naptejeket általános napvédelemre ajánlják a legtöbb ember számára. Azonban vannak olyan esetek, amikor az SPF 50-es naptej használata előnyösebb lehet, mint

  • világos, érzékeny bőr esetén. Azok számára, akiknek világos a bőrük, vagy hajlamosabbak a napégésre, javasolt az SPF 50-es naptej használata, hogy a lehető legnagyobb védelmet biztosítsák.
  • Fokozott napégés kockázatakor. Ha olyan tevékenységeket végzünk, amely során fokozottan ki vagyunk téve a napsugaraknak (pl. síelés, vízisportok, hegymászás).
  • Fényérzékenység esetén. Azok számára, akik gyógyszereket szednek vagy olyan betegségben szenvednek, amelyek növelik a bőr érzékenységét az UV sugarakkal szemben, az SPF 50-es naptej javasolt.
  • Korábbi bőrrák vagy bőrelváltozások fennállásakor. Ha valaki már átesett bőrrákon vagy bőrelváltozásokon, amelyek növelik a bőrrák kialakulásának kockázatát, az SPF 50-es naptej használata ajánlott.

Fontos azonban hangsúlyozni, hogy a megfelelő napvédelem nem csak a magasabb SPF értékű naptejek használatától függ. A napvédelem hatékonysága nagyban függ a naptej megfelelő alkalmazásától és a napvédelmi szokásoktól is. Ez magában foglalja a naptej elegendő mennyiségű és gyakori felvitelét, valamint a napvédelem más módszereinek alkalmazását, például a megfelelő ruházat viselését, a széles karimájú kalapokat és a napszemüvegeket.

Hogyan alkalmazzuk a naptejeket?

A naptej megfelelő felvitelének biztosítása elengedhetetlen ahhoz, hogy a termék hatékony védelmet nyújtson a bőrünknek. A naptej felvitelének vastagsága és az alkalmazási módszer az alábbiak szerint alakul.

  • Mennyiség. A legtöbb szakértő javasolja, hogy az egyes alkalmazások során használjunk elegendő mennyiségű naptejet, amely körülbelül 30 milliliter (2 evőkanál) egy felnőtt testére. Ez azt jelenti, hogy a naptejet viszonylag vastagon kell felvinnünk a bőrre, hogy hatékony védelmet biztosítson.
  • Alkalmazási időpont. A naptejet 15-30 perccel a napon tartózkodás előtt kell felvinni a bőrre, hogy elegendő időt adjunk a bőrnek a naptej felszívódására és a hatóanyagok aktiválódására.
  • Újra alkalmazás. A naptejet két óránként, illetve úszás, izzadás vagy törölközés után azonnal újra kell alkalmazni, hogy fenntartsuk a védelmet a nap folyamán. Fontos, hogy ne feledkezzünk meg az újra alkalmazásról, még akkor sem, ha vízálló naptejet használunk, mivel a vízállóság sem garantálja a védelmet a nap folyamán.
  • Alaposság. Ügyeljünk arra, hogy a naptejet egyenletesen vigyük fel a bőrre, és ne hagyjunk ki olyan területeket, mint a fül mögötti rész, a nyak, a lábfej, és az arc. Használhatunk arcra kifejezetten készült naptejet, amely kíméletesebb összetevőket tartalmaz az érzékeny bőrű területek védelmére.

A naptej akkor hatásos a legjobban, ha megfelelő mennyiségben és gyakorisággal alkalmazzuk, és odafigyelünk az egyenletes felvitelre. Ezenkívül válasszunk olyan naptejet, amely széles spektrumú védelmet és megfelelő SPF értéket nyújt a bőrünknek a napsugarak káros hatásai ellen.

Mi a különbség a gyermek és a felnőtt naptejek között?

A gyermek- és felnőtt naptejek közötti fő különbség az összetevőkben és az állagban található. A gyermeknaptejek gyakran kíméletesebb összetevőket tartalmaznak, amelyek kevésbé irritálóak és allergizálnak.

A gyermeknaptejek általában fizikai (ásványi) fényvédőket tartalmaznak, például cink-oxidot vagy titán-dioxidot, amelyek a bőr felszínén maradnak, és visszaverik az UV sugarakat, anélkül, hogy a bőrbe hatolnának vagy kémiai reakcióba lépnének.

A felnőtt naptejekben előforduló néhány összetevő, amely általában nem található meg a gyermeknaptejekben, a következők.

Kémiai fényvédők, mint oxybenzone, avobenzone, octinoxate és octocrylene.
Ezek az összetevők a bőrbe hatolnak, és elnyelik az UV sugarakat. A gyermeknaptejek azonban inkább fizikai fényvédőket, mint a cink-oxidot vagy a titán-dioxidot használják, mivel ezek a fényvédők a bőr felszínén maradnak, és kevésbé valószínű, hogy irritációt okoznak.

Parabének
A parabének tartósítószerként szolgálnak a kozmetikai termékekben, beleértve a naptejeket is. Azonban aggályok merültek fel a parabénekkel kapcsolatban, mivel ezek hormonhatású vegyületek lehetnek. A gyermeknaptejek gyakran kerülik a parabéneket, és helyette más tartósítószereket, például fenoxietanolt vagy benzoesavat használnak.

Illatanyagok
A gyermeknaptejek általában nem tartalmaznak mesterséges illatanyagokat, mivel ezek irritációt okozhatnak a gyermekek érzékeny bőrén. A felnőtt naptejek esetében azonban gyakoriak az illatanyagok, amelyek vonzóbbá teszik a terméket.

Alkohol
Néhány felnőtt naptejben alkohol található, amely gyorsan segít a termék felszívódásában és száradásában. Azonban az alkohol kiszáríthatja és irritálhatja a bőrt, különösen a gyermekek érzékeny bőrét, ezért a gyermeknaptejek többsége nem tartalmaz alkoholt.

 

Feketéné Radó Barbara

dietetikus, egészségügyi tanár MSc

 

Hivatkozásjegyzék

Li H, Colantonio S, Dawson A, Lin X, Beecker J. Sunscreen Application, Safety, and Sun Protection: The Evidence. J Cutan Med Surg. 2019 Jul/Aug;23(4):357-369. doi: 10.1177/1203475419856611. Epub 2019 Jun 20. PMID: 31219707.

Petersen B, Wulf HC. Application of sunscreen--theory and reality. Photodermatol Photoimmunol Photomed. 2014 Apr-Jun;30(2-3):96-101. doi: 10.1111/phpp.12099. Epub 2014 Jan 6. PMID: 24313722.

Schneider SL, Lim HW. Review of environmental effects of oxybenzone and other sunscreen active ingredients. J Am Acad Dermatol. 2019 Jan;80(1):266-271. doi: 10.1016/j.jaad.2018.06.033. Epub 2018 Nov 14. PMID: 29981751.

Stacy Simon. How Safe is Your Sunscreen? American Cancer Society. August 9, 2018 How Safe is Your Sunscreen? (cancer.org)

Skin Cancer Foundation. How to Read a Sunscreen Label. July 5, 2022 How to Read a Sunscreen Label - The Skin Cancer Foundation

Stacy Simon. Choose the Right Sunscreen. American Cancer Society. June 11, 2018 Choose the Right Sunscreen (cancer.org)

American Cancer Society. How Do I Protect Myself from Ultraviolet (UV) Rays?
Last Revised: July 23, 2019

Ali Venosa. How to Choose the Best Sunscreen for Your Skin. he Skin Cancer Foundation. February 17, 2023 How to Choose the Best Sunscreen for Your Skin - The Skin Cancer Foundation

Lautenschlager, S., Wulf, H. C., & Pittelkow, M. R. (2007). Photoprotection. The Lancet, 370(9586), 528-537.

Green, A. C., Williams, G. M., Logan, V., & Strutton, G. M. (2011). Reduced Melanoma After Regular Sunscreen Use: Randomized Trial Follow-Up. The Journal of Clinical Oncology, 29(3), 257-263.

DiNardo JC, Downs CA. Dermatological and environmental toxicological impact of the sunscreen ingredient oxybenzone/benzophenone-3. J Cosmet Dermatol. 2018 Feb;17(1):15-19. doi: 10.1111/jocd.12449. Epub 2017 Oct 31. PMID: 29086472.