Bógyógyászati vizsgálat
1135 Budapest, Jász utca 33-35.
06(1)800-9333, 06(30)633-09-61
  
Rovarcsípés, mely beteggé tehet

A rovarcsípések nem csak kellemetlen tüneteket okozhatnak, hanem komoly egészségügyi veszélyeket is rejthetnek.

Szúnyogcsípés

A Diptera rendbe sorolt rovaroknak​​ több mint 3000 fajtája ismert szerte a világon. Ezek a vérszívó rovarok könnyen azonosíthatók kinézetükről,zümmögésükről és viszketést okozó csípésükről.

A szúnyogok közül a nőstény szúnyogok szívnak vért, miközben szúró szájszervükkel behatolnak a bőrbe. A szúrással együtt a szúnyog nyála bekerül a szervezetbe. Immunrendszerünk felismeri a szervezetünkbe jutott szúnyognyálban lévő idegen fehérjéket, és próbálja eltávolítani, miközben a szöveti hízósejtekből hisztamin szabadul fel. Ez az anyag aktivizálja a környező fehérjéket, elősegíti az erek tágulását és növeli áteresztőképességüket. A viszketés, a duzzanat,a kipirosodás valójában a hisztaminnak köszönhető.

A szúnyogcsípés kellemetlen tünetei néhány nap alatt csökkenek majd maguktól elmúlnak. A viszketést és duzzanatot antihisztamintartalmú krémekkel csökkenthetjük.

A szúnyogcsípés azonban nagyobb kárt is okozhat a viszketésnél. Számos súlyos betegséget közvetítenek a szúnyogok, köztük a maláriát, a nyugat-nílusi vírust, a Zika-kórt vagy a japán agyvelőgyulladást. A szúnyogok által terjesztett betegségek nagymértékben változnak a földrajzi elhelyezkedés és a szúnyog típusa szerint. Emellett egyéb szövődmények, köztük allergiás reakciók is előfordulhatnak. A Skeeter-szindróma egy súlyos allergiás reakció, a szúnyogcsípés következtében jelentős duzzanat alakul ki a csípés helyén, valamint egész testre kiterjedő, szisztémás tünetek is előfordulhatnak.Lázzal és általános rossz közérzettel is társulhat.

 

Kullancscsípés

A kullancsok emlősök vérszívói, súlyos betegségek hordozói lehetnek. Eltérő földrajzi régiókban különböző fajták élnek. Hazánkban a leggyakoribb a közönséges kullancs, amely a vérszívás során pl. Lyme-kórt vagy vírusos agyhártyagyulladást is terjeszthet az emberre. Afűben, a bokrok és a fák lombjain találhatóak. Legtöbbször az ember hajlataiban bújik meg, szájszervével behatol a bőrön keresztül és rögzíti magát.A szúrás során érzéstelenítőt juttat a sebbe, emiatt csípése fájdalommentes, nehezen észlelhető. Fontos, hogy mindig vizsgáljuk át magunkat, ha a természetben voltunk, főleg az őszi, tavaszi, ill. hűvösebb nyári napokon amikor a kullancsok aktívabbak.

Fontos felismerni őket és, ha van rá mód, mihamarabb távolítsuk el őket.

Darázscsípés, méhcsípés

Általában sárga-fekete csíkokkal mintázott rovarok. Fullánkjukkal szúrnak, azon keresztül juttatják a méreganyagot áldozatukba, mely gyulladást okoz.

A szúnyogokkal és kullancsokkal ellentétben ezek a rovarok fő egészségügyi kockázata az anafilaxia néven ismert súlyos allergiás reakcióból származik. A tünetek legtöbbször gyorsan alakulnak ki és pillanatok alatt súlyosbodnak. Tünetek közt szerepel a bőrpír, csalánkiütés, viszketés, az ajak, a nyelvduzzanata, alacsony vagy szapora pulzusszám, vérnyomásesés, ájulás, nehézlégzés, légszomj, felső légúti szűkület, hányás, hasmenés, eszméletvesztés.
Anafilaxiás sokk esetén sürgősségi beavatkozásra van szükség, mivel potenciálisan életveszélyes állapotról van szó.

Hangyák

Nem minden hangya csíp, de egyes hangyák, mint pl. a tűzhangyáka méhekhez és a darazsakhoz hasonlóan allergiás reakciót és anafilaxiát okozhatnak egyes emberekben.

Bolhák

A bolhák talán a legismertebbek a bubópestis, más néven „fekete halál” terjesztéséről, amely a középkorban pusztította Európát. Ma térségünkben kicsi a kockázata a betegségnek.Azonban ezek az apró kártevők, különösen a macskabolha veszélyes kórokozókat hordozhatnak.

Forduljon orvosához vagy allergológushoz, ha rovarcsípést követően tünetei nem javulnakvagy további tünetek jelentkeznek.

 

Feketéné Radó Barbara

dietetikus, egészségügyi tanár MSc

 

Hivatkozásjegyzék

Singh S, Mann BK. Insectbitereactions. Indian J DermatolVenereolLeprol. 2013 Mar-Apr;79(2):151-64. doi: 10.4103/0378-6323.107629. PMID: 23442453.

Wilcock J, Etherington C, Hawthorne K, Brown G. Insect bites. BMJ. 2020 Aug 7;370:m2856. doi: 10.1136/bmj.m2856. PMID: 32769081.

Lee H, Halverson S, Mackey R. InsectAllergy. PrimCare. 2016 Sep;43(3):417-31. doi: 10.1016/j.pop.2016.04.010. PMID: 27545732.

Karen Gill, M.D., Jon Johnson. Whattoknowaboutskeetersyndrome. Medical News Today. June 6, 2019